Hol tart a tanuszoda és sportcsarnok ügye?

Dávid Zoltán polgármester részére
Orosháza, Polgármesteri Hivatal

Az interpelláció tárgya: Hol tart a tanuszoda és sportcsarnok ügye?

Tisztelt Polgármester Úr!Több mint fél év telt el azóta, hogy sürgősséggel összehívta a képviselő-testület ülését és megtárgyaltunk és elfogadtunk egy olyan határozatot, amely általánosságban, elvi síkon támogatja egy multifunkcionális sportcsarnok megépítését „központi támogatás realizálódása esetén”.Még az előző ciklusban, 2013-ban az előző fideszes polgármester az előző oktatási államtitkárral tartott orosházi megbeszélésén annak az elképzelésének adott hangot, hogy a város indulni fog mind a tornatermi, mind a tanuszodai pályázaton. Azóta kiderült, hogy nem indult a város egyik pályázaton sem, tekintettel arra, hogy nem írtak ki ilyen pályázatot, hanem az Orbán-kormány még 2014 áprilisában egy rendeletben határozta meg, hogy mely településeken valósít meg tanuszodát és tornatermet. Orosháza mindezekből kimaradt, Békés megyében egyetlenként Füzesgyarmat került fel a listára.Kérdezem Polgármester Úrtól, hogy fél év elteltével hogy áll a tanuszoda és a sportcsarnok ügye? Milyen tárgyalásokat folytatott az ügyben? Milyen forráslehetőség állhat rendelkezésre, illetve mikor várható, hogy a kormány esetleg Orosházát is támogatja hasonlóképpen a sportlétesítmény-fejlesztés területén? Az önkormányzat készített-e vagy készíttetett-e előzetes terveket bármelyik vonatkozásban, és szóba került-e terv szintjén az Eötvös sportcsarnok mögötti, ma is szabadtéri sportolásra használt terület beépítése?

Gondolkodnak-e azon, hogy a két projektet összekapcsolják és a multifunkcionalitás egyben úszáslehetőséget is jelentsen?

Tisztelettel várom válaszát.

Orosháza, 2015. június 22.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő

 

Részlet a jegyzőkönyvből

Dávid Zoltán polgármester az alábbi választ adta:

Tisztelt Képviselő Úr!

  1. június 22-én kelt, „Hol tart a tanuszoda és sportcsarnok ügye?” tárgyú interpellációjával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom:

Mint ahogy azt levelében Ön is említette, tanuszoda megvalósítására nem írtak ki az elmúlt időszakban pályázatot, ennek megfelelően az önkormányzat ezen cél megvalósítására pályázati forrást nem tudott igénybe venni. 2015. januárjában Fetser János képviselő úr közmeghallgatáson ugyanezen tárgyban tette fel kérdését. Ahogyan akkor neki, így most Önnek is azt tudom mondani, hogy tanuszoda megvalósítása jelenleg csak központi forrásból, egyedi elbírálással lehetséges, melynek előkészítése folyamatban van.

A kormány célkitűzése, hogy rövid időn belül segítséget kíván nyújtani azoknak a járási székhelyeknek, ahol nincs biztosítva tanuszodai létesítmény. Reméljük, hogy ezen programban Orosházára is mielőbb sor kerül. Dr. Seszták Miklós miniszter úr részére az elmúlt napokban eljuttattam egy levelet, melyben kértem támogatását az orosházi sportcsarnok és tanuszoda kialakításához. Ezen levelet megküldtük a térség országgyűlési képviselőjének, Simonka György úrnak is, akitől szintén kértem a támogatást, valamint lobbitevékenységét a fenti cél eléréséhez.

Az önkormányzatnak a helyi sportélet támogatása mellett fontos feladata, hogy biztosítsa a mindennapos testnevelés tornatermi kapacitási igényeit. A tornatermi helyhiány problémája elsősorban a belvárosban koncentrálódó iskoláknál jelentkezik, ahol a kis telekméret miatt a tornaterem bővítés vagy építés kivitelezhetetlen.

A sportcsarnok létesítése kapcsán az elmúlt hónapokban széleskörű társadalmi egyeztetéseket folytattunk le az érintett sportszervezetekkel, mely alapján kialakult egy elképzelés a megvalósításról. A komplex megoldás érdekében az önkormányzat egy olyan sportcsarnokban gondolkozik, amely tartalmazna egy tanuszodát. Ez, elhelyezkedésénél, méreténél fogva biztosítaná az iskolák számára a mindennapos testnevelés keretében az egyéb klasszikus sportolási lehetőségeket is. Mint például kézilabda, kosárlabda, birkózás, asztalitenisz, vívásoktatás, stb. Az egyesületek a komplex csarnok létesítését egyhangúlag támogatták, igényeiket a koncepcióba beépítettük.

Az elképzelések alapján a csarnok helyszíne a belváros lenne. Az Eötvös iskola mögötti területben gondolkodunk. A megvalósítási lehetőségek kidolgozását tartalmazó koncepció kialakítása folyamatban van.

Kérem tájékoztatásom elfogadását!

Füvesi Sándor képviselő: Ez egy korrektebb válasz volt. Sajnálja, hogy nincs pályázati lehetőség. Nem látja, hogy folyamatban van a dolog, szerinte lemaradásban vagyunk, sehol nem tartunk. A széles körű egyeztetés annyira széles volt, hogy most hallottak róla először, de talán majd eljut hozzájuk is az információ. A választ elfogadta.