Sporttámogatásra 70 millió forint

Először a mellékelt táblázatról szeretnék szólni.

A Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága legutóbbi ülésén döntött a városi sporttámogatásokról, egészen pontosan az ebben az évben erre a célra fordítható 100 millió forintból fennmaradt 70 millió forint elosztásáról. 30 milliót ugyanis ‒ nagy kínlódás közepette ‒ a bizottság már a korábbi ülésén megítélt. A táblázatot üres rubrikákkal kapjuk meg, ott az ülésen hangzik el a városvezetés javaslata, úgy kell ügyesen-tempósan mindenkinek magának beírnia; ez az én írásom. Úgy gondoltam, hogy mivel a bizottsági üléseket kevesebb figyelem kíséri (sajtóhíradás elvétve jelenik meg róluk, a zemberek meg szerintem azt sem tudják, hogy ezek ugyanúgy nyilvánosak, mint a testületi ülések, bárki bejöhet/ne, belehallgathat/na, biztatok is erre mindenkit!), ezért közzéteszem én ezt a listát. Látszik belőle, hogy a lecsökkentett sporttámogatáson belül ugyanúgy vannak azok, akik sokat kapnak, és vannak, akik kevesebbet vagy semmit. Most nem térnék ki arra hosszan, hogy mennyire szörnyűnek találom azt, hogy éppen a sport esetében, ahol másodpercek, centiméterek döntenek sokszor, ahol a fair játék az elvárt, mennyire nem objektív kritériumok alapján születnek döntések, mert messzire vezetne. Legyen elég utalnom arra az előterjesztő részéről elhangzott freudi elszólásra, mi szerint ‒ gyorsan leírtam, szó szerinti, pontos idézet ‒ „nekünk van egy javaslatom”. Tehát valahol valakik ezt a listát összeállítják, névleg valaki beterjeszti (itt az egyik alpolgármester a három közül), majd a fideszes bizottsági többség megszavazza. (A sporttámogatás is azon témák egyike, ahol a bizottság dönthet, a testület ezt a jogot neki delegálta, nem is kerül testületi ülés elé, nincs tévéközvetítés, kevesebb a nyilvánosság.)
Egyet kérdeztem. Mi az oka annak, hogy négy szervezet esetében is nulla a javasolt támogatási összeg? Ha abból indulunk ki ‒ mondtam ‒, hogy a legfontosabb a gyermekek sportoltatása, a sportra való nevelése, az egészséges(ebb) életmódra szoktatása és innentől kevésbé támogatja az önkormányzat a profi (felnőtt) sportot (mi szocialisták ugye ezt mondjuk évek óta), akkor ezeknek a kis egyesületeknek a munkáját a város életében a városvezetés és az előterjesztő nullára értékeli? Elmondtam, hogy az Erostyák Zoltán Ökölvívó és Szabadidő Sport Egyesület biztosan jóval több munkát végez, mint hogy ezt nullára értékeljük. Néhány hónappal ezelőtt riport is megjelent a tevékenységükről. Rámutattam arra, hogy ezek a kis egyesületek csak néhány százezer forintnyi támogatást kértek, biztosan a kevésnek is nagyon örülnének. Sajnos a fideszes bizottsági többség így szavazta meg, maradtak négyük esetében a nullás sorok.
Kicsivel több sikert értem el az egyesületek támogatásáról szóló táblázat esetében. (Ezt hosszúsága miatt nem tudom beszkenelni, sajnálom.) Itt ugyanis az előterjesztő (egy másik alpolgármester a három közül) a mozgáskorlátozottak orosházi egyesülete esetében javasolt nullás sort. (Még más soroknál is, de most mindről terjedelmi okok miatt nem tudok beszámolni.) A mozgáskorlátozottak gyopárosfürdői rehabilitációs, egészségmegőrző víz alatti gyógytornához kértek 130 ezer forintot. Javaslat: nulla! Kérdeztem, miért? Azért, szólt a válasz, mert a rendelet, amely alapján a bizottság megítéli, csak kulturális célt, tartalmat enged támogatni, ez pedig nem az. Újra szót kértem és megkérdeztem a Polgármesteri Hivatal jelen lévő munkatársait, hogy igaz-e ez? Szerencsére az aljegyző asszony a kinyomtatott rendelettel érkezett a bizottsági ülésre, így gyorsan kiderült, hogy bár alapvetően kulturális, hagyományőrző stb. célokat jelöl meg a rendelet, de olyan tág keretben, hogy abba simán beleférhet ez is. Meg amit nem tilt, azt lehet. Tehát lehet. Azonnal javasoltam, hogy legalább 50 ezer forintot kapjon ez az egyesület erre a tevékenységre. Örömmel tudom közhírré tenni, hogy a végső változatba így került be, a bizottsági többség ezt így fogadta el.
Sajnos a lista annyi anomáliát tartalmazott, olyan szakmaiatlan volt és maradt e kicsiny javítás ellenére is, hogy ettől függetlenül nem szavazhattam meg, az egészet újra kéne írni, de így most kisebbségből erre nem osztottak lapot, tetszettünk volna megnyerni a választást. Az egész listáról egyben történik a szavazás, ilyenkor van gondban az ember, ha egy részével egyetért (mert mondjuk éppen ő javasolta), de az egésszel nem, akkor nem lehet normálisan szavazni.