Választás után

Tisztelt Orosháziak! Kedves Olvasóm!

Az első szó a köszöneté: köszönöm mindenkinek, aki most vasárnap támogatott engem, bennünket a szavazatával. (Én polgármesterjelöltként 2158-at kaptam, a képviselőjelöltjeink összesen 2094-et.) Sajnos ez most kevés volt, az önkormányzat képviselő-testületét többségben továbbra is a Fidesz fogja vezetni.

Gratulálok Dávid Zoltán úrnak a polgármesteri tisztség elnyeréséhez.

Gratulálok ezen a felületen is, amit egy hatalmas baráti öleléssel már megtettem, BURKA LÁSZLÓ képviselőtársamnak, aki ismét hozta a körzetét, így a következő öt évben is képviselheti a 8. számú választókerület polgárait.

Fogjuk még elemezni ezt a választást, de azt azért ki szeretném máris emelni, hogy amikor a Fidesz „tarolásáról” olvasnak majd itt-ott, akkor azért tegyünk mellé néhány tényt. 2006-ban még több mint 12 ezer ember szavazott városunkban az önkormányzati választáson, 2010-ben már kevesebb, mint 10 ezer, most pedig alig több mint 8 ezer. Az orosházi választók között 2/3-a van az otthonmaradók táborának. Amikor a jelöltek-pártok közötti százalékokról beszélünk, csak 1/3 választó akaratát látjuk, a 2/3-ról fogalmunk sincs. Ezen mindenkinek el kell gondolkodnia a jövőben, hogy mi az oka ennek a tragikusan alacsony részvételi aránynak. 2010 őszén még több mint 5 ezer szavazat kellett a polgármesterré váláshoz, most elég volt alig több mint 4 ezer is.

Az MSZP maradt Orosházán a második legerősebb párt. Igen, jobb szeretnénk az első lenni, de ez most nem sikerült. Az egy egyéni körzet mellé két kompenzációs helyet kaptunk (most is aránytalan a rendszer, de ezt már 2010-ben is láttuk, egyéni körzeteket kell nyerni és kész, akkor lehet „tarolni”), vagyis hárman ‒ Burka László, Fetser János és én ‒ továbbra is ott leszünk a testületben, képviseljük az orosháziak érdekeit.

Megköszönöm mindenkinek a segítségét, akik az elmúlt hetekben mellettünk álltak, hittek bennünk. Nélkülük nem tudtuk volna ezt a kampányt végigcsinálni.

És visszakanyarodva a kiinduló gondolathoz. Amikor az irodában ültünk a jelölttársakkal, akkor úgy éreztük, hogy ahhoz képest, hogy mennyire fiatalok vagyunk, ez nem lesújtó eredmény. Másodikok lettünk. Szeretnénk lenni az elsők. Szeretnénk megvalósítani mindazt, amiről a kampányban beszéltünk. Szeretnénk azokkal is beszélgetni, azokat is bevonni a közügyek intézésébe, akik most távol maradtak: a 2/3-ot. Tudom, változtatnunk kell. Tudom, sokaknak van elege abból, amit pártpolitizálásnak hívnak, de azért ez a mostani választás Orosházán megmutatta, hogy más lehetőség nincs. Nekünk kell jobban csinálni, nekünk kell megújulni, és győzni.

Nincs idő a csüggedésre. A feladat kötelez. Holnap hétfő. Kezdjük!

Üdvözlettel:

Füvesi Sándor